Saturday, February 25, 2012
TOM YAM IKAN bersantan - "Selera D' Rantau"
Untuk resepi yang pertama ni kita cuba dengan yg simple dan senang sangat di buat... "Tom Yam Ikan bersantan" segar dan sangat sangat menyelerakan.. bolih di makan dengan nasi atau dihirup panas sebagai pembuka selera, makan pula beriringan dengan kailan ikan masin dan telur dadar..wah!! memang terangkat..bolih terduduk lega dan puas.. Pengsan U !!! Terima kasih kepada Che Mat Gebu kerana mencetus idea...dan kita share la ya...
Di Doha ni terpaksa lah ubah suai sikit mengikut keadaan apa bahan mentah yg bolih dapat..saya guna ikan Sherry sebagai ganti..ikan ni berisi putih sangat sedap kalau di goreng ranggup. Rasa nya macam ikan talipia tapi isi nya lebih kental mcm ikan Siakap..
TomYam ini saya masak semasa kunjungan rakan rakan saya di Doha ini kerumah..dan dihidangkan bersama lauk lauk lain. ada Sayur Goreng kicap, Kentang tempe terung goreng kunyit dan Sambal tumis ikan bilis...terangkat...seronok tengok apabila semua makan dengan selera nya,...nanti ada masa kita coret kan pula lauk lauk yg lain ya...
Bahan bahan nya :
Ikan segar (Siakap, merah) - 4 keping
Pes Tom Yam (adabi) - 1 paket
Tomato - 1 biji besar (dipotong 4)
Bawang besar - 1 biji besar (dipotong 6)
Terung panjang - 1 biji (dibelah dua dan dipotong 2)
Cili padi - 3 biji (diketuk) -
Kuib ikan bilis - 1 ketul
Lada Hitam - 1/2 sudu teh
Santan pekat - 4 sudu makan
Limau nipis/limau kasturi - 4 sudu makan
Daun Limau purut - 3 keping
Daun ketumbar - sedikit masuk kan dalam TomYam dan sedikit untuk hiasan
Air - 3 mangkuk kuah
Tumisan -
Sedikit minyak
Bawang putih - 3 ulas (ditumbuk kasar)
Bawang merah - 5 ulas (ditumbuk kasar)
Halia - 1/2 inci (dimayang)
Lengkuas - 1 inci (dipotong kasar dan diketuk)
Serai - 2 batang (diketuk)
Cara memasak nya -
Panas kan periuk, masuk kan sedikit minyak masak..sampai minyak panas tumis kan bawang putih dan bawang merah dan halia..bawang dah keemasan masukkan lengkuas, serai dan cili api biarkan sekejap dan kacau, bila dah wangi..masukan pulak pes TomYam adabi dan kacau, masuk kan pulak kuib ikan bilis dan air..
Apabila Sop mula mendidih masuk kan ikan,lada hitam, daun limau purut dan air perahan limau, biarkan dalam 3 minit.Masuk kan pula garam mengikut rasa
Akhir nya masuk kan santan, tomato,terung, bawang besar dan sedikit daun ketumbar. Kecil kan api dan biar kan selama 5 minit lagi....siap lah Sudah "Tom Yam Ikan bersantan" kita...
Hidangkan dengan taburan segar daun ketumbar...
AzRaz, Doha......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wajib cuba ni! Ssslluurrpppp...
ReplyDeletesangat senang Anna..memang sssslluurrrppp..cuba lah
ReplyDelete