Friday, March 9, 2012
RENDANG AYAM TUMIS PEDAS - Selera D' Rantau
Ini lah Rendang orang bujang di rantau, RENDANG AYAM TUMIS PEDAS
Malam ni terlebih rajin pulak, balik je kerja tadi..terus keluarkan ayam beku dari peti, dibiarkan kat sinki supaya cair sebab tiba tiba teringin pulak nak makan Rendang tumis pedas dari dalam teksi perjalanan balik dari kerja dah teringat ingat......mesti ramai yang terkejut "Rendang"!!! lambat la nak makan kan? sebab nya rendang masak lama...tapi sebenar nya sambal rendang yg tiga suku masak saya dah masak dulu dan disimpan beku dalam peti ais, apabila saya teringin nak makan rendang saya keluar kan dan ada cara nak masak nya, maklum lah hidup membujang di rantau ni kena lah pandai pandai nak hidup kan!!!
Apabila kuah/sambal rendang ini dah dimasak dahulu dan disimpan, jadi memudahkan kita apabila nak masak rendang dengan segera, rasa rendang segera ini pun tidak kurang sedap, pada siapa yang sukakan rendang yg kering, ni "the best lah".. ini resepi istimewa dari arwah org tua saya yang saya olah untuk kesesuaian pada yang hendak menyimpan dan makan rendang yang terasa masih segar..
Kuah/sambal rendang(untuk lebih kurang satu mangkuk besar)
,,,,cara dan bahan bahan nya :-
1. Bawang merah - 12 ulas (dikisar)
2. Bawang putih - 6 ulas (dikisar)
3. Santan - 4 biji kelapa
4. Cili kisar(boh) - 4 senduk nasi
5. Cili padi/api - 20 biji (dikisar)
6. Halia - 1 1/2 inci (dikisar)
7. Lengkuas - 2 inci (dikisar)
8. Serai - 8 batang (dikisar)
9. Daun kunyit - 3 helai besar
10. Daun limau purut - 4 helai
11. Serbuk kunyit - 4 sudu makan
12. Kerisik - 1/2 biji kelapa
13. Kuib Ayam Knorr - 2 kuib
14. Asam keping - 3 keping besar
15. Garam/gula - mengikut selera
Masukkan semua bahan yang dikisar kedalam kuali bersama santan, cili kisar dan kuib ayam knorr... kacau rata, Dengan api yg sederhana masak bahan bahan tadi sambil sentiasa dikacau, apabila ianya dah mula pekat masuk kan kerisik, daun kunyit,daun limau purut, asam keping dan garam. Dan sedikit gula kalau suka, Kecil kan api dan kacau perlahan lahan sehingga kuah rendang sedikit kering. Bolih lah tutup api dan disejukkan apabila sudah benar benar sejuk baru lah bolih disimpan didalam peti sejuk..
Rendang Ayam Tumis Pedas -
1. Ayam - 1/2 ekor (dipotong 6)
2. bawang kecil - 3 ulas
3. bawang putih - 2 ulas
4. kunyit - 1 sudu makan
5. Garam - secukup rasa
6. Minyak - 1 senduk nasi
7. Kuah/sambal rendang - 4 senduk nasi
Cara masak nya -
Campurkan dan gaul semua bahan dari 1 hingga 5..panaskan minyak didalam kuali dengan api sederhana jangan terlampau besar sebab kita hendak ayam masak dengan sempurna dan bawang tidak hangit.., apabila minyak panas masukkan bahan yang telah digaul tadi dan kacau perlahan..apabila ayam sudah separuh masak masukkan pula kuah/sambal rendang, kecil kan api, kacau supaya rendang tidak hangit..apabila rendang sudah mula kering bolih lah padam kan api. Dan bolih lah dihidangkan dengan nasi panas panas..
AzRaz, Doha..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment